Bahan-bahan ( saiz L )
180 gm tepung gandum
1 sudu besar yis mauripan - rendam dgn air suam selama 30 minit
1 sudu besar minyak masak
Secubit garam
Air (sukatan air bergantung agar doh tidak melekat di jari)
Keju Mozarella *
Mayonis *
Sos Cili / Sos Tomato / Sos Pizza
Topping kesukaan (Sosej, bawang besar, ayam, cendawan, nenas, tuna dll) - ikut kesukaan
Cara-cara
Campurkan tepung gandum, yis, minyak, garam dan air.. Uli hingga sebati dan doh tidak melekat di tangan.. Biarkan doh selama 1 1/2 jam - 2 jam..
Setelah doh telah naik, leperkan doh tersebut..
Sapukan sos cili dan mayonis di tengah-tengah. Letakkan topping yang disukai dan taburkan keju di atasnya.
Bakar di dalam oven yang dipanaskan dahulu pada suhu 180 C selama 22 minit.
** Untuk mempercepatkan doh naik, tutup doh tersebut dengan tuala kecil basah..
** Untuk memastikan pizza sudah masak, tekan / cucukkan garpu di tengah pizza.. Jika tepung tidak melekat tandanya pizza sudah masak..
No comments:
Post a Comment